Michel Hartman over zijn werk bij en voor Procurance

Sinds de zomer van 2021 versterkt Michel ons Procurance team.

Hij adviseert en ondersteunt niet alleen diverse klanten bij (strategische) inkoop- en aanbestedingsvraagstukken, maar hij is als trainer tevens betrokken bij de praktijkopleidingen van Workademy en hij begeleidt collega’s bij hun vakinhoudelijke- en persoonlijke ontwikkeling.

Vragend naar wat hem kenmerkt, antwoordt hij:

“Zowel privé als zakelijk handel ik volgens dezelfde waarden: ik doe wat ik zeg, afspraak is afspraak, tijd is tijd en KISS (keep it simple, stupid ;-)).

Een inkoop of aanbestedingsproces lijkt voor buitenstaanders op het eerste oog een vast omlijnd en ingekaderd geheel. Maar het is zoveel meer dan dat. Want door de juiste inzet werkt het namelijk als middel om mensen te verbinden. Dat verbinden is trouwens de rode draad in mijn leven.

De laatste jaren is de functie van inkoopadviseur steeds professioneler geworden en staat deze in vele organisaties steeds beter op de kaart. Maar de kunst is om dat vast te houden en waar nodig verder te verankeren. En dat kan alleen maar als de inkoopadviseur in staat is om te laten zien wat zijn/haar meerwaarde is. Ik vind het uitdagend om deze rol op de juiste manier, passend bij de betreffende organisatie, in te vullen. En tegelijk mee te denken over en mee te helpen aan de rol en positionering van inkoop binnen de organisatie

Om dat te bereiken, heb ik vertrouwen en vrijheid van handelen nodig.”

Waarom werk je bij Procurance?

“Omdat ik bij Procurance niet alleen vrijheid van handelen en vertrouwen krijg, maar ook kan groeien. Want ondanks mijn ruime werkervaring, is groei een belangrijke prikkel voor mij. Die groei ervaar ik als ik word uitgedaagd en een gezonde spanning voel door het werk. Die ontwikkel-prikkel zorgt ervoor dat ik graag bij dit bedrijf werk.  

Mijn ruime werkervaring deel ik daarnaast graag met klanten, collega’s en deelnemers van de praktijkopleidingen bij Workademy. Maar omdat ik dankzij mijn werk met zoveel verschillende mensen in aanraking kom, haal ik ook continu kennis op. Ook op die manier kan ik me blijven ontwikkelen.”

Hoe kenmerk jij jouw collega’s?

“Het zijn allemaal professionals met wie ik veel van mijn waarden deel en die ook van vrijheid houden. Zij hebben daarnaast een no-nonsens mentaliteit en zijn heel betrokken. Een tijd geleden zijn we met een paar collega’s in de avonduren bijgesprongen om te helpen bij een project van een andere collega. We staan voor elkaar klaar en samen komen we tot het goede resultaat.”  

Wat is jouw beeld van het inkoopvak?

“Inkoop is een vak. In de loop der jaren is het vak gegroeid van een puber naar een jongvolwassene. Dit vak kan je niet alleen leren door boeken te lezen. Je moet namelijk niet alleen inhoudelijke kennis hebben van het inkoopproces, maar ook weten hoe je handelt in een politiek-gevoelige omgeving. Als inkoper moet je over de juiste vaardigheden beschikken en vlieguren maken. Dat is niet iets wat iedereen kan of leuk vindt.

Je moet onder meer leren werken in een duidelijk afgekaderde omgeving en tegelijkertijd leren hoe je daarin kan (en wil) meebewegen om een resultaat te behalen. Er loopt geen rechte weg naar succes.

Bij Procurance werken mensen die over de juiste vaardigheden beschikken en de “drive” hebben om het elke dag weer beter te doen. Dat is wat samenwerken met hen zo leuk maakt.”

Over Procurance: Inkoop speelt binnen steeds meer organisaties een cruciale rol. Het raakt direct en indirect veel verschillende bedrijfsprocessen en heeft invloed op het resultaat van de organisatie (zowel kwantitatief als kwalitatief). Doordat steeds meer organisaties het belang inzien van hun inkoopactiviteiten, wordt een steeds groter beroep gedaan op de inkoopafdeling. Inkoop-gerelateerde besluiten worden dan ook steeds ingewikkelder. Procurance helpt organisaties daarbij. Wij maken het speelveld van inkoop op deze organisaties inzichtelijk en we laten de inkoopfunctie en -strategie het beste aansluiten op de organisatiedoelstellingen.

Wij vinden dat inkopen mensenwerk is. En werken met mensen zit in ons DNA ingebakken. Kennis, kunde en ervaring zijn natuurlijk het stevige fundament, maar dat vinden wij niet genoeg. Het verschil dat we bij onze klanten maken, zit in de persoonlijkheid en ‘soft skills’ van onze inkoopconsultants. We brengen de drive, de energie om projecten op te starten en succesvol af te ronden. We bewegen ons met gevoel voor de context langs organisatorische obstakels, brengen belangen bij elkaar, krijgen mensen ‘mee’ en laten weerstand als sneeuw voor de zon verdwijnen. Of we geven deze weerstand zélf op subtiele wijze, wanneer een opdrachtgever iets wil dat echt niet goed voor hem is.