Vertrouwen is voor mij de basis

Kim Borgman over het begeleiden en opleiden in de praktijk

Ik mocht zelf op een veilige manier in het diepe springen

Ik werk nu drie jaar bij Procurance. Destijds ben ik als nieuweling onder de vleugels van zeer ervaren adviseurs in het diepe gesprongen. Van iedere adviseur heb ik veel geleerd. Want het proces van een aanbesteding is misschien wel ingekaderd, maar de wijze waarop iemand adviseert is altijd anders. Zo heb ik in korte tijd enorm veel geleerd.

Mijn huidige rol binnen de Hogeschool Utrecht

Inmiddels werk ik namens Procurance al bijna een jaar als inkoopadviseur voor de Hogeschool Utrecht.

Hier begeleid ik aanbestedingsprojecten en help ik met diverse klussen binnen het bestelproces. Daarnaast begeleid en coach ik nu zelf een junior inkoper. Zij leert nu bijvoorbeeld om zelfstandig meervoudig onderhandse projecten uit te voeren.

Mijn rol binnen ons projectbureau

Binnen ons eigen projectbureau heb ik vorig jaar een soortgelijke rol vervuld. Ik begeleidde nieuwe collega’s en maakte deel uit van hun opleidingstraject.

De afwisseling tussen zelf aanbestedingen uitvoeren en het opleiden van nieuwe collega’s vind ik prettig, leuk en leerzaam. Want de kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan – en de wijze waarop ik zelf ben begeleid – kan ik nu met anderen delen. Daarnaast leer ik zelf nog iedere dag nieuwe dingen: juist ook door de vragen die nieuwe collega’s mij stellen of door hun inzichten.

Ik vind het belangrijk dat nieuwe collega’s een (praktische) basiskennis opdoen en altijd een plek hebben waar ze terecht kunnen voor vragen. Ik vind het leuk dat ik onderdeel ben van hun opleidingsproces.  

Vertrouwen is de basis.

Mijn eigen collega’s hebben mij het vertrouwen gegeven om te mogen leren en mij geholpen bij mijn ontwikkeling. En zo geef ik de nieuwe collega’s datzelfde vertrouwen.

Zo ook bij de junior inkoper van de HU. Vorig jaar heeft zij voor het eerst een meervoudig onderhandse aanbesteding meegemaakt. In dit project hebben we samen opgetrokken, waarbij ik de leiding had, maar haar continu meenam in de stappen van het proces en mijn overwegingen met haar deelde om iets op een bepaalde manier wel of niet te doen. Inmiddels is zij bij een nieuw project nu zelf in de lead, waarbij ze het vertrouwen in mij heeft dat ze altijd op mij kan terugvallen. Als vraagbaak, sparringpartner of coach.

Over Procurance: Inkoop speelt binnen steeds meer organisaties een cruciale rol. Het raakt direct en indirect veel verschillende bedrijfsprocessen en heeft invloed op het resultaat van de organisatie (zowel kwantitatief als kwalitatief). Doordat steeds meer organisaties het belang inzien van hun inkoopactiviteiten, wordt een steeds groter beroep gedaan op de inkoopafdeling. Inkoop-gerelateerde besluiten worden dan ook steeds ingewikkelder. Procurance helpt organisaties daarbij. Wij maken het speelveld van inkoop op deze organisaties inzichtelijk en we laten de inkoopfunctie en -strategie het beste aansluiten op de organisatiedoelstellingen.

Wij vinden dat inkopen mensenwerk is. En werken met mensen zit in ons DNA ingebakken. Kennis, kunde en ervaring zijn natuurlijk het stevige fundament, maar dat vinden wij niet genoeg. Het verschil dat we bij onze klanten maken, zit in de persoonlijkheid en ‘soft skills’ van onze inkoopconsultants. We brengen de drive, de energie om projecten op te starten en succesvol af te ronden. We bewegen ons met gevoel voor de context langs organisatorische obstakels, brengen belangen bij elkaar, krijgen mensen ‘mee’ en laten weerstand als sneeuw voor de zon verdwijnen. Of we geven deze weerstand zélf op subtiele wijze, wanneer een opdrachtgever iets wil dat echt niet goed voor hem is.