Handreiking: Circulair inkopen van speelruimte

Het jaar 2021 brengt nieuwe avonturen. Eentje daarvan is wat ons betreft de handreiking Circulair inkopen van speelruimte.

Heb jij als opdrachtgever of opdrachtnemer hart voor een duurzame toekomst en ervaring met circulair inkopen van speelruimte?

Dan vraagt Metropoolregio Amsterdam (MRA) jouw bijdrage aan de handreiking Circulair inkopen van speelruimte.  Vul deze enquête in. Na een kort toelichtingsfilmpje kost het invullen 10 minuten. Of 30 minuten als je jouw circulaire inkoop- of inschrijfervaring(en) met ons kunt delen. Deelnemers ontvangen, naast de resultaten van de enquête, ook een downloadlink voor de handreiking zodra deze beschikbaar is.

Achtergrondinformatie

Het doel van de handreiking is om het opdrachtgevers en opdrachtnemers gemakkelijker te maken om samen de speelruimte meer circulair vorm te geven.

De handreiking zal daarbij inzicht geven in

  • waar nu (in de komende 4-8 jaar) de meeste circulaire winst is te boeken,
  • hoe de administratieve last rondom een inkooptraject is te beperken en
  • praktische informatie geven voor een (haalbare) aanpak.

Het gaat niet om het voorschrijven van de enige juiste werkwijze, want die is voor ieder project maatwerk. Wél willen we het mogelijk maken om goede en concrete eerste stappen dezelfde kant op te zetten.

Betrokken partijen

Er zijn diverse partijen betrokken bij het opstellen van deze handreiking. De opdrachtgever is de MRA. Zij heeft hiervoor een klein projectteam samengesteld. De uitvoerenden voor deze opdracht zijn OBB in samenwerking met Procurance.

Daarnaast zijn er 3 klankbordgroepen die meelezen: de klankbordgroep leveranciers van speeltoestellen (bestaande uit Kompan, Nijha en Yalp), de klankbordgroep aannemers aanleg en onderhoud (te weten Donker en HVR Speeltotaal) en de klankbordgroep gemeenten vanuit de MRA (o.a. Amsterdam, Beverwijk, Gooise Meren en Uithoorn).

Over Procurance: Inkoop speelt binnen steeds meer organisaties een cruciale rol. Het raakt direct en indirect veel verschillende bedrijfsprocessen en heeft invloed op het resultaat van de organisatie (zowel kwantitatief als kwalitatief). Doordat steeds meer organisaties het belang inzien van hun inkoopactiviteiten, wordt een steeds groter beroep gedaan op de inkoopafdeling. Inkoop-gerelateerde besluiten worden dan ook steeds ingewikkelder. Procurance helpt organisaties daarbij. Wij maken het speelveld van inkoop op deze organisaties inzichtelijk en we laten de inkoopfunctie en -strategie het beste aansluiten op de organisatiedoelstellingen.

Wij vinden dat inkopen mensenwerk is. En werken met mensen zit in ons DNA ingebakken. Kennis, kunde en ervaring zijn natuurlijk het stevige fundament, maar dat vinden wij niet genoeg. Het verschil dat we bij onze klanten maken, zit in de persoonlijkheid en ‘soft skills’ van onze inkoopconsultants. We brengen de drive, de energie om projecten op te starten en succesvol af te ronden. We bewegen ons met gevoel voor de context langs organisatorische obstakels, brengen belangen bij elkaar, krijgen mensen ‘mee’ en laten weerstand als sneeuw voor de zon verdwijnen. Of we geven deze weerstand zélf op subtiele wijze, wanneer een opdrachtgever iets wil dat echt niet goed voor hem is.