Leren aanbesteden is net als leren autorijden

(door Rachel Heeringa) Leren aanbesteden is net als leren autorijden: je moet veel oefenen. En zeker in het begin heb je hulp nodig. Want wat doe je als:

  • De wethouder in jouw bijzijn aan de huidige leverancier vertelt: “We moeten aanbesteden, maar onze inkoper zorgt er wel voor dat we de aanbesteding naar jou toeschrijven.
  • Jouw klant vraagt of je de opdracht in stukjes wil knippen: “Ik heb helemaal geen tijd voor zo’n Europese aanbesteding.
  • En die voorkeursleverancier bij zijn inschrijving vergeet om handtekeningen te zetten?

Natuurlijk heb je enige basiskennis nodig. Maar je moet vooral veel oefenen.

Maar hoe oefen je terwijl je werkt?

Als het goed is, ben je als nieuweling in het aanbestedingsvak niet alleen. In een ideale wereld heb je waarschijnlijk een ervaren collega die jou begeleidt en waar je veel van leert. Of je hebt vanuit je studie een netwerk waar je op kan bouwen.

Daarnaast kun je via websites van Pianoo, Europa Decentraal of Nevi veel informatie vinden.

Ja, dat klopt, maar in de praktijk werkt het toch net even anders

Want jouw collega heeft het – juíst in deze rare weken – en eigenlijk altijd, hartstikke druk met zijn eigen aanbestedingsprojecten. En hoe goed die websites ook zijn, soms vind je net niet het antwoord dat jij zoekt.

Dus wat nu?

Bij Procurance zijn we gestart met onze eigen academy. Je leert hier, parallel aan jouw eigen aanbestedingstraject, hoe je het beste met de verschillende stappen omgaat. Vanaf het eerste voorbereidingsgesprek met jouw klant tot het afmelden van een gegunde opdracht op Tenderned.

Via onze vernieuwde website en LinkedIn houden we je op de hoogte.

Heb je nu al vragen die niet kunnen wachten?

Je mag ons natuurlijk ook gewoon even bellen op 085 0161820 of mailen naar info@procurance.nl. We helpen je graag.

Dit artikel is geschreven door Rachel Heeringa. Rachel is lid van het management team van Procurance en heeft een belangrijke rol bij het begeleiden en ontwikkelen van inkopers (van alle niveau’s), intern en extern.

Over Procurance: Inkoop speelt binnen steeds meer organisaties een cruciale rol. Het raakt direct en indirect veel verschillende bedrijfsprocessen en heeft invloed op het resultaat van de organisatie (zowel kwantitatief als kwalitatief). Doordat steeds meer organisaties het belang inzien van hun inkoopactiviteiten, wordt een steeds groter beroep gedaan op de inkoopafdeling. Inkoop-gerelateerde besluiten worden dan ook steeds ingewikkelder. Procurance helpt organisaties daarbij. Wij maken het speelveld van inkoop op deze organisaties inzichtelijk en we laten de inkoopfunctie en -strategie het beste aansluiten op de organisatiedoelstellingen.

Wij vinden dat inkopen mensenwerk is. En werken met mensen zit in ons DNA ingebakken. Kennis, kunde en ervaring zijn natuurlijk het stevige fundament, maar dat vinden wij niet genoeg. Het verschil dat we bij onze klanten maken, zit in de persoonlijkheid en ‘soft skills’ van onze inkoopconsultants. We brengen de drive, de energie om projecten op te starten en succesvol af te ronden. We bewegen ons met gevoel voor de context langs organisatorische obstakels, brengen belangen bij elkaar, krijgen mensen ‘mee’ en laten weerstand als sneeuw voor de zon verdwijnen. Of we geven deze weerstand zélf op subtiele wijze, wanneer een opdrachtgever iets wil dat echt niet goed voor hem is.