Werken in en aan een mooi bedrijf

Boudewijn is naast senior inkoopadviseur, mede-eigenaar van Procurance en bedenker van Procureplan.

Van inschrijver naar inkoper

Voor Procurance heb ik ongeveer drie jaar lang ingeschreven op aanbestedingen. Daar is mijn interesse ontstaan voor Europees aanbesteden. Ik vond het eerst wat vaag, maar ontdekte al snel dat er een hele wereld achter zat.

Na wat kleine omzwervingen, ben ik Yvette tegengekomen en toen is het Procurance balletje snel gaan rollen.

Ik heb diverse inkoopopleidingen en de leergang aanbesteden gevolgd, terwijl ik met collega’s volop aan het werk was en vlieguren kon maken. De rol van inkoper binnen Procurance vond ik gelijk leuk en leerzaam. Bij andere werkgevers merkte ik na een aantal jaren vaak wat onrust en was ik toe aan iets nieuws. Bij Procurance heb ik een solide basis met leuke collega’s, terwijl ik heel veel verschillende soorten aanbestedingen voor diverse opdrachtgevers heb uitgevoerd. En dat doe ik nog steeds met veel plezier.

Waarom ik aanbesteden leuk vind

Bij een Europese aanbesteding komen verschillende vakgebieden om de hoek kijken. Je hebt een bedrijfskundige bril nodig, omdat iedere organisatie toch weer anders is en processen soms verbeterd moeten (of kunnen) worden. En je de financiën moet snappen. Daarnaast komt er een technische bril bij: als inkoper ben je dan wel niet de inhoudelijk deskundige, maar je moet wel snappen waar het over gaat. En tenslotte is met alle wet- en regelgeving een juridische kijk eigenlijk de basis.

Zo kan ik voor verschillende opdrachtgevers eenzelfde aanbesteding uitvoeren, zonder dat het als een herhaling voelt. Het is namelijk altijd weer anders.

Van inkoper naar mede-eigenaar van Procurance en Procurebright

Op het moment dat ik ergens gedetacheerd zat en klanten erachter kwamen dat ik handig ben met Excel, werd ik vaak verantwoordelijk om de aanbestedingskalender bij te houden. En toen dacht ik al snel: “dat moet handiger kunnen!” Maar er was geen product te koop. En daarom zijn we ooit zelf een product gaan ontwikkelen wat nu beter bekend is als Procureplan. Dat is ondergebracht in een apart bedrijf, Procurebright. Ik ben heel trots op waar we nu staan, met een ISO certificering, een eigen ontwikkelaar en iemand die verantwoordelijk is voor implementatie.

Omdat ik Procurance een mooi bedrijf vond (en vind), een goede klik met Bart en Yvette heb en ik graag, naast inkoop, ook op een andere manier wilde bijdragen aan de organisatie, ben ik in 2019 mede-eigenaar geworden. Eigenlijk was het niet meer dan een logisch gevolg van een super samenwerking.

Over Procurance: Inkoop speelt binnen steeds meer organisaties een cruciale rol. Het raakt direct en indirect veel verschillende bedrijfsprocessen en heeft invloed op het resultaat van de organisatie (zowel kwantitatief als kwalitatief). Doordat steeds meer organisaties het belang inzien van hun inkoopactiviteiten, wordt een steeds groter beroep gedaan op de inkoopafdeling. Inkoop-gerelateerde besluiten worden dan ook steeds ingewikkelder. Procurance helpt organisaties daarbij. Wij maken het speelveld van inkoop op deze organisaties inzichtelijk en we laten de inkoopfunctie en -strategie het beste aansluiten op de organisatiedoelstellingen.

Wij vinden dat inkopen mensenwerk is. En werken met mensen zit in ons DNA ingebakken. Kennis, kunde en ervaring zijn natuurlijk het stevige fundament, maar dat vinden wij niet genoeg. Het verschil dat we bij onze klanten maken, zit in de persoonlijkheid en ‘soft skills’ van onze inkoopconsultants. We brengen de drive, de energie om projecten op te starten en succesvol af te ronden. We bewegen ons met gevoel voor de context langs organisatorische obstakels, brengen belangen bij elkaar, krijgen mensen ‘mee’ en laten weerstand als sneeuw voor de zon verdwijnen. Of we geven deze weerstand zélf op subtiele wijze, wanneer een opdrachtgever iets wil dat echt niet goed voor hem is.