Als ervaren kracht overstappen van de private naar de publieke inkoopsector

Fleur Noordzij heeft in januari 2021 de overstap gemaakt van de private naar de publieke inkoopsector.

Waarom heb je de overstap gemaakt?

Ik was toe aan iets nieuws. In mijn vorige baan reisde ik veel naar China, maar met twee kleine kinderen thuis, vond ik dat niet meer ideaal.

Daarnaast wilde ik mezelf verder ontwikkelen. Ik wist dat er in de publieke sector een tekort was – en is – aan inkopers, dus dat bood toekomstperspectief. En het is een sector waar ik me breder kon ontwikkelen.

Daarom heb ik besloten om in mezelf te investeren. Ik ben opleidingen gaan volgen en kon vervolgens bij Procurance aan de slag.

Je bent nu ruim een jaar bezig. Wat valt je op?

Daar waar ik in mijn vorige rol gewend was om vanuit een snelle “hands-on” mentaliteit te handelen en eventueel achteraf kon bijsturen, heb ik moeten leren dat dat in de publieke sector toch echt anders werkt.

Er zijn zoveel belangen die een rol spelen, dat ik hier bewuster moet zijn om ‘ANNA’ mee te nemen in de voorbereidingsfase: altijd navragen, nooit aannemen. Natuurlijk zette ik ANNA bij mijn vorige functies ook in, maar hier is het anders. Ik was me daarnaast, vooral in de beginfase, heel bewust van het feit dat ik inhoudelijk nog onbekwaam was. Ook op dat vlak stelde ik gewoon veel vragen.

Zowel starters als zij-instromers, zoals jij, zijn nieuw in de publieke sector. Is er een verschil tussen deze nieuwelingen?

Ja. Het voordeel van mijn eerdere werkervaring is zonder twijfel dat ik snel kan en durf te schakelen op onbekende terreinen. Ik snap hoe organisaties werken. En ik ken mezelf. De ruim 15 jaar eerdere werkervaring, ook in het buitenland, maakt dat ik veel sneller kan handelen dan een starter.

Het voordeel van mijn eerdere werkervaring is zonder twijfel dat ik snel kan en durf te schakelen op onbekende terreinen. Ik snap hoe organisaties werken. En ik ken mezelf.

Voor een starter is het werkende leven zelf al nieuw. Hij/zij moet zichzelf nog leren kennen én het inhoudelijke vak leren.  

Er is nog steeds een tekort aan inkopers in de publieke sector. Heb je een tip voor andere zij-instromers die de overstap naar publiek overwegen?

Volg een opleiding. Ga je omscholen. Denk bijvoorbeeld NEVI, maar ook aan Workademy, waar je de praktijk meer proeft en ervaart. Deze opleidingen helpen je met het opbouwen van een passend CV, maar geven je ook echt inzicht.

Zie de opleiding niet als drempel, maar als logische opstap.

Ik begrijp dat niet iedereen het als particulier kan betalen, maar in overleg met de opleiders of nieuwe werkgevers – zoals ik bij Procurance heb ervaren – is er veel mogelijk. Als je in jezelf investeert, betaalt zich dat terug via een werkgarantie: er is namelijk zoveel leuk werk te doen in de publieke inkoopsector. Zie de opleiding niet als drempel, maar als logische opstap. Gewoon doen dus!

Weten hoe Procurance naar zij-instromers kijkt? Lees hier het verhaal van Bart Berkel, directeur.

Over Procurance: Inkoop speelt binnen steeds meer organisaties een cruciale rol. Het raakt direct en indirect veel verschillende bedrijfsprocessen en heeft invloed op het resultaat van de organisatie (zowel kwantitatief als kwalitatief). Doordat steeds meer organisaties het belang inzien van hun inkoopactiviteiten, wordt een steeds groter beroep gedaan op de inkoopafdeling. Inkoop-gerelateerde besluiten worden dan ook steeds ingewikkelder. Procurance helpt organisaties daarbij. Wij maken het speelveld van inkoop op deze organisaties inzichtelijk en we laten de inkoopfunctie en -strategie het beste aansluiten op de organisatiedoelstellingen.

Wij vinden dat inkopen mensenwerk is. En werken met mensen zit in ons DNA ingebakken. Kennis, kunde en ervaring zijn natuurlijk het stevige fundament, maar dat vinden wij niet genoeg. Het verschil dat we bij onze klanten maken, zit in de persoonlijkheid en ‘soft skills’ van onze inkoopconsultants. We brengen de drive, de energie om projecten op te starten en succesvol af te ronden. We bewegen ons met gevoel voor de context langs organisatorische obstakels, brengen belangen bij elkaar, krijgen mensen ‘mee’ en laten weerstand als sneeuw voor de zon verdwijnen. Of we geven deze weerstand zélf op subtiele wijze, wanneer een opdrachtgever iets wil dat echt niet goed voor hem is.